Ziua Sfantului Martin, o tradiție germană sărbătorită și la Oradea.

Elevi și preșcolari au confecționat lampioane în memoria soldatului devenit episcop.

A devenit o tradiție ca în luna noiembrie, în jurul zilei de 11, când Biserica Catolică îl sărbătorește pe Sfântul Martin de Tours, micii vorbitori de limbă germană ai Oradiei să se întâlnească pentru a-l celebra.

Despre Sf. Martin, legenda spune că era un soldat în armata romană care, în drumul său din Italia spre Franța, și-a împărțit toată solda săracilor. Ajuns la poarta cetății, a întâlnit un sărman tremurând de frig și, pentru că nu mai avea ce să-i dea, Martin și-a tăiat mantia în două, împărțind-o cu acesta. În noaptea următoare, în vis i-a apărut chiar Hristos, îmbrăcat cu aceeași bucată de mantie, întâmplare care l-a determinat pe binefăcător să renunțe la serviciul militar, devenind ulterior episcop.

Celebrat în rândul comunităților catolice și în Germania, Sf. Martin a fost evocat și la Oradea. Preșcolarii de la grădinițele 45, 46 și 23, alături elevii de clase primare ale Liceului Teoretic German Friedrich Schiller din Oradea s-au întâlnit joi, în parcul Episcopiei Romano-Catolice, pentru a-l omagia.

Simbolul acestei sărbători sunt lampioanele, iar copiii orădeni au creat asemenea obiecte alături de educatoarele și învățătoarele lor.

In fața unui public format din cadre didactice, membri ai familiilor, episcopul romano-catolic Böcskei László, preotul Catedralei Romano-Catolice Pék Sándor, inspectoarea școlară Tankó Veronica-Zita, și din președintele Forumului Democrat German din Oradea, Heilmann Norbert, copiii au făcut lumină cu lampioanele și au cântat cântece despre această sărbătoare care amintește despre iubirea aproapelui și dăruire.

„Parcul a răsunat de glasurile copiilor care au intonat cântecele specifice acestei sărbători: ”Laterne, Laterne, Sonne, Mond und Sterne”, ”Ich gehe mit meiner Laterne...”. Ei au fost acompaniați de doamna profesor Marta Hora, la flaut și de elevul Czier Rudolf, din clasa a IX-a, care a cântat la clarinet.